Много холандски земеделски производители са изправени пред планина от проблем, с милион тона картофи, останали от миналия сезон поради епидемията от коронавирус. Ресторантите в Холандия, много от които предлагат популярни пържени „патати“, са затворени от средата на март, като забраната в страната за публичните събирания трябва да продължи най-малко до 1 юни. Със закриването на тези заведения пазарът на картофи се срива за една нощ. “Това е драматичен сезон, обрат на събитията, който никой не би могъл да предвиди“, споделя Дирк де Хер от фермата си в Бемстър, Северна Холандия.
Де Хер е един от около хиляда стопани в Холандия, които се намират в същото положение. Той споделя, че продава реколтата си на млекопроизводител за 0,01 евро за килограм, вместо за 18-те цента, които първоначално се надявал да получи. Производството на картофи в Холандия е приблизително 4 милиона тона годишно, от които една четвърт се изнася. Селскостопанската организация на страната оценява щетите от вируса в момента на 6 милиарда евро, като цветната индустрия също е силно засегната.