Месопреработвателите са против пускането на мобилни кланици

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Месопреработвателите са против пускането на мобилни кланици. Становището на Асоциацията на месопреработвателите в България  е да не се разрешават мобилни кланични пунктове, докато не се отговори на въпросите, които отправиха към МЗХГ, за да се прецени кое налага изготвяне на такава промяна. Става дума за  Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 15 юли 2014 г. За специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара.

По-малко зърно, мляко и месо ще бъдат произведени в ЕС през 2018 г.

В становището изготвено от Асоциацията пише, че на територията на страната през миналата година са работили 77 кланици за червено месо. В тях са заклано 35,3 хил. броя говеда, 1 067,8 хил. броя свине, 358 хил. броя овце, 1,8 хил. броя кози и 0,3 хил. броя биволи и еднокопитни животни. Общо закланите животни в кланици са 1463,1 хил. броя. От изложени данни, става ясно че единствено свинете се колят в калници, а само 4% от свинете са заклани във ферми – за лична консумация.
За разлика от тях всички останали видове животни са заклани основно във ферми – 70% от говедата, 59% от овцете, 98% от козите, 58% от биволите и еднокопитните животни. По данни от официалния регистър на БАБХ в стараната има регистрирани 9 кланични пункта. Точна информация за закланите животни  тях няма публична.
Асоциацията на месопреработвалите смята, че в с страната има регистрирани достатъчно кланици и стационарни кланични пунктове. Ситуацията с контрола на закланите животни е изключително затруднен, което води за рискове за потребителя. Регламентирането на мобилни кланични пунктове би задълбочило този проблем, добавят от Асоциацията. С предложението за изменение на Наредба 4 се създава неравнопоставеност между регистрираните до сега обекти за клане на животни и новата идея, завършват от АМБ.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА