Месопреработватели: 10% ще поскъпнат колбасите преди Коледа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Единствено пилешкото месо за преработка е изцяло българско

10% ръст на цената на крайния продукт са заложили в своето предложение месопреработвателите, което ще бъде предложено на търговските вериги в края на октомври, но ще влезе реално в сила в средата на декември, съобщи за Агрозона Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) в Интер експо център.

„Основната ни суровина – свинското месо от края на юли в Европа и България започна да се вдига. От август свинското в България живо тегло скочи с около 25-30%, трупното месо – с над 30%. Няма как при вдигната основна суровина с 30% колбасите да нямат увеличение“, аргументира се той.

„Продължаваме да работим с българска и вносна суровина, в момента съотношението е почти равно, при говеждото месо обаче вносната суровина е дори и по-голям процент“, допълни още Урджанов.

Единственото месо, което може да бъде задоволено напълно от български производители, е пилешкото, но то също е на по-висока цена, допълни председателят на АМБ.

Войната в Украйна пък е накарала много преработватели да преоборудват производствата си, минавайки от природен газ на пропан-бутан или нафта, обясни Атанас Урджанов. „За съжаление, кризата е сериозна и най-важното е да има правителство, защото с някой трябва да говорим, трябват нови закони и това трябва да се случи по-бързо“, коментира още председателят АМБ.

Секторът постоянно се бори и за ограничената работна ръка, както и с постоянно растящите цени на логистиката.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА