Производители на млечни продукти: В момента се води война срещу млечния бранш

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Срещу млечния бранш се води война, но не знаем от къде. Това заявиха на пресконференция производители на мляко и млечни продукти по време на пресконференция на тема: „На кого служи манипулацията за качеството на българското сирене?“

Пресконференцията е организирана във връзка с резултатите от изследване на „Сдружение за достъпна и качествена храна“, според което 1 от 10 сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко. 

На пресконференцията присъстваха освен представители на млечниябранш, така и ръководството на БАБХ в лицето на д-р Светлозар Патарински, изп. директор на БАБХ и д-р Галя Викьова – зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

“Според нас в момента се води търговска война срещу млечния бранш, не знаем на чии интереси служи това нещо, но знаем чии интереси се нарушават. В момента провалянето и амаляването на доверието в българските млечни продукти е част от една голяма верига, която ще повлече със себе си фермерите и потребителите и накрая на щандовете няма да остават български продукти”, коментира Юлия Маджарова, управител млекопреработвателно предприятие “Димитър Маджаров-2”.

“Ние сме готови да съдействаме на всеки и за всичко, за да се изясни ситуацията и да изчистим името си”, допълни още Маджарова.

След петгодишна работа българското сирене получи най-голямото признание – защитено наименование за произход и само след един месец фирми, сертифицирани за производството му, бяха злепоставени. Тежката икономическа ситуация, стагнацията на пазара на млечни продукти допълнително бе подсилена с необосновано и целенасочено компрометиране на българското производство, заявиха участниците в срещата.

От страна на Българската агенция по храните заявиха, че предоставенете протоколи от извършеното изследване са непълни и не могат да служат за официални данни. Спрямо предоставените от сдружението документи към момента става ясно, че изследваните 30 вида млечни продукти са закупени през юни, а изследването им е направено от акредедирана лаборатория в период от 10 дни през август. Официално данните от изследването са предоставени на БАБХ на 25 септември.

БАБХ не е установила нарушения на операторите

“У нас буди въпроси защо продуктите са закупени през юни, защо изследването е направено чак през август и защо резултатите са обявени официално чак на 25 септември”, заяви по време на пресконференцията д-р Галя Викьова – зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

След публичното оповестяване на резултатите от това изследване, БАБХ е извършвала ежедневен мониторинг на двете фирми, чиито имена бяха изнесени след направеното изследване и не е установила никакви отклонения от нормите и нарушения на предприятията.

Към момента Агенцията по храните е изпратила проби за анализ в акредитирана лаборатория и резултатите ще станат ясни в срок до 2-3 седмици, поясни още д-р Викьова.

“Първата мярка, която БАБХ трябваше да вземе след обявяване на резултатите от това изследване е да излезе с позиция, в която да заяви, че тези резултати не са меродавни, защото в момента сме свидетели на това, че продажбите на бългалски млечни продукти вървят стремглаво надолу”, заяви Димитър Зоров, председател на УС на Асоциация на млекопреработвателите в България (АМВ).

Владислав Михайлов: Необходими са законодателни промени

“Трябва да се поработи законодателно, защото в момента така, както е структуриран официалният контрол, в омента то е единственият възможен източник на документи и на резултати, които имат доказателствена сила, за да могат да бъдат предприети наказателни и административни мерки на практика. Това означава, че потребителите не могат да правят самостоятелен контрол, което е неправилно. Трябва потребителите освен да могат да купуват, да могат и да правят контрол и той да има доказателствена сила”, коментира от своя страна Владислав Михайлов, председател на УС на Национална асоциация на млекопреработвателите (НАМБ).

“Спрямо сегадействащото законодателство, спрямо Закона за защита на потребителите, всеки потребител има право да предоставя проба в акредитирана лаборатория, но съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност такъв контрол може да осъществява само държавата, която за съжаление действа бавно, тромаво и с остарели методи”, заяви още по време на пресконференцията Димитър Байрактаров – журналист, икономист и политик.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА