Месната индустрия в Испания иска намаляване на ДДС за месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Националната асоциация на месните индустрии на Испания (ANICE), предвид възможното намаляване на ДДС, което правителството изглежда предлага за някои основни храни, подкрепя тази мярка, но изисква месото да не се изключва от това намаление.

ANICE припомня, че месото е концентрат от хранителни вещества, сред които се открояват протеини с незаменими аминокиселини, витамини като B комплекс и минерали като желязо и цинк, които са от съществено значение на всички етапи от живота и особено по време на растежа на децата и възрастните хора, предаде Euromeatnews.

Намаляването на ДДС върху месото би допринесло тази храна да стане по-достъпна за населението с по-ниски доходи и би осигурило балансирано и разнообразно хранене, характерно за средиземноморската диета, при която месото и месните продукти са съставки на много традиционни рецепти, в които се придружава от зеленчуци.

Дефицит на желязо в съвременната диета

Важно е да се отбележи също, че желязодефицитната анемия е основният хранителен дефицит на съвременното общество. Месото допринася за диетата на човека и се бори ефективно с недостига на желязо. Най-лесно е усвояването на желязо от месните храни. 

Месният сектор е четвъртият индустриален сектор в Испания

Той допринася за генериране на заетост и икономическа дейност в селските райони, като по този начин се бори с изпразнената Испания и поддържа екосистеми като пасища, пасища или ливади, както и помага за борба с риска от пожари чрез устойчиво използване на тези среди.

ANICE посочва, че секторът на месото също е силно експортиращ сектор, което води до положителен търговски баланс за страната ни от повече от 9 000 милиона евро през 2021
г. Поради тази причина ANICE моли правителството да включи месото в набора от храни в пазаруването кошница, която ще намали данъчната им тежест, която в момента е 10%, заедно със зеленчуци, мляко или риба, наред с други.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА