„Мастър клас“ по обучение за производството, преработката и търговията с шафран започва в италианския град Акуила от 24 май. Курсът се организира от Агенцията за развитие на Търговската камара в сътрудничество с Консорциума за защита на шафран.
8 хил. лева е инвестицията в декар шафран
Цялото обучение продължава общо 27 часа, а уроците са разделени на две части, теоретични и практически, насочени към младите хора и земеделските производители, които искат да се научат на техники и дори “тайни” за засаждане, отглеждане, преработка, пакетиране и търговия с шафран.
Курсът включва и най-малко три посещения в местните ферми и обхваща целия процес на производство – от събирането на цветя, до извличането на стигми, сушенето и опаковането на продукта.
Пълна информация за отглеждането на шафран и възможностите за реализация на най-скъпата подправка в света може да прочетете в следващия брой на списание Агрозона.