Около 8 000 лв. е инвестицията в декар шафран при луковички с размери 11 см. „Аз сея по 40 000 луковички на декар и подхранвам с тор от калифорнийски червей. Ако луковичките са с по-малък размер, ще трябва да се вземат около 100 дка. Има луковички с размери 8 см, 6 см, а по-малките се продават на килограм.“ Това каза за „Агрозона“ Фатме Рамадан, производител на шафран от силистренското село Дулово.
В момента тя обработва 12 дка и планира тази година да разшири площите с още 10 дка. Направила е по 4 реда на декар с дължина 1,3 м и 25 см между редовете, с разстояние от 4 см между луковичките. Някои производители използват сеялки, но те влизат в по-големи площи, казва Фатме Рамадан. От декар шафран, по думите й, се получават 220 гр през първата година, 760 гр. през втората година , а третата година се получават 1,5 кг.
„Обучаваме жените как да подбират тичинките, които в един цвят са няколко – първо е бялата тичинка, след това се откъсва жълтата, едва след това оранжевата, като последната всъщност е толкова ценна. От листенцата на шафран се прави сок и мармалад, само че листенцата са нетраен продукт, за разлика от тичинките, които имат трайност 10 години.“, разказва младата жена.
„От тази година ще направим магазин за продукти от шафран.“, казва Фатме Рамадан. „В него ще има работилничка, в която хората ще могат да видят как се отделя сухия шафран. Първоначално магазинът ни беше у дома, а от тази година ще продаваме мармалад.“ Произвежда козметика от шафрана: дневен и нощен крем, пилинги, сапуни, масла за тяло.