Мариана Кукушева: Несериозно е да се говори за задържане цените на хляба в този момент

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Да се говори в момента за задържане цените на хляба би било несериозно и безотговорно. Така отговори днес Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите на въпрос да очакваме ли повишение в цената на насъщния по време на предаването Агрозона, което се излъчва по радио Фокус.

Половината от цената в магазина отива при търговците

Прогнозата си тя обоснова по следния начин: „Себестойността на хляба е различна за всеки български производител. Още в началото на коронакризата ФАО съобщи, че всички храни, произведени със суровини от реколта 2020 ще имат очакван ръст на себестойност поне 30%. Тази финансова прогноза не е направена случайно и без основание. Факт е, че цената на първичната суровина за нас – пшеницата продължава да расте, поскъпват горивата и природния газ. Цената на енергията и на свободния пазар започна да върви нагоре. Освен това цената на труда също расте и сега представлява не по-малко от 35% от себестойността на готовия продукт.“. Кукушева припомни, че на фона на тази пазарна ситуация продължава и облагането на хляба с 20% ДДС.“ Освен това е важно да се знае, че доставната цена на хляба е с около 50% по-ниска от продажната цена на насъщният, която се определя от търговците“, сподели още председателят на НБСХС.

„Когато беше спряла държавата да функционира физически, когато всички стояха по домовете си, а превозните средства по улиците се брояха на пръсти, хлебопроизводителите успяваха да доставят насъщния и да има хляб във всеки дом“, каза още Кукушева.

Малките фирми в центъра на вниманието на БУЛПЕК 2020

През тази година изложението БУЛПЕК 2020, което се провежда в момента в Интер Експо Център слага акцент на малките фирми, които пострадаха най-много от пълното затваряне на държавата през пролетните месеци. По време на тържествено откриване на хранителните изложенията Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите получи приз за признаване на достойната защита на българското производство на традиционни хлябове. „Това признание беше изключително важно и необходимо за бизнеса точно в тези дни на отрицание, страх и неяснота за бъдещето. Във времето, в което живеем продължаваме да произвеждаме хляба на България денонощно. И правим това спазвайки всички световни и национални хигиенни стандарти, свързани с безопасността и гарантиране здравето на нашите работници и крайните потребители“, сподели още за Агрозона Мариана Кукушева.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА