България е разтресена от скандал с отровно месо, пише македонският вестник ”Денешен весник”, информира агенция “Фокус”. Македонската медия посочва, че у нас се внася „кръв на прах”, известна още като „суха кръв” и страната се е превърнала в един от най-големите вносители в Европа. Практиката е “сухата” кръв и отпадъчните продукти да се закопават в специални ями. Според ”Денешен весник” обаче това било идеален начин за печалба за престъпните групи в България, а собствениците на кланици вместо да инвестират в създаване на ями, продавали негодните продукти у нас.
При химически анализ сухата кръв реагирала като месо (протеин). Саламите съдържат 30% суха кръв и 30% мас, а останалото е вода, дори не чешмяна, и химическото вещество„карагенан”, посочва още изданието, цитирано от “Фокус”.