Агенцията по безопасност на храните във Франция изтегли от пазара четири вида макаронени изделия заради съдържание на фипронил над допустимата концентрация. Продуктите не представляват опасност за човешкото здраве и са произведени в страната с яйца, внесени от Белгия или Холандия. Това е първият случай, в който продукти от френски производители се изтеглят от пазара за наличие на фипронил. Три вида макарони са от марката Grand’Mеre, един е с марка на групата Leclerc, както и ябълкови еклери Systеme U, предава БНТ, като се позовава на Франс прес.
Естонското председателство на Съюза обяви, че основна тема на предстоящия от 3 до 5 септември Съвет на министрите на земеделието на ЕС основна тема ще бъде управлението на риска и инструментите за ефективно управление на рисковете от страна на фермерите след 2020 г. Друга важна тема, която ще се обсъжда по време на срещата, е нерегламентираното присъствие на фипронил в яйца на европейския пазар. Участие в това заседание на Съвета ще вземе еврокомисарят по здравеопазване Витенис Андриукатис, който ще информира министрите за разследването на скандала.
От скандала с наличието на фипронил на европейския пазар вече са засегнати 18 страни от Европейския съюз, Швейцария, Ливан и Хонконг. В системата на ЕС за контрол на качеството на вносните храни всеки ден се получават нотификации за спрени пратки с яйца с фипронил.
При приемане на големи количества фипронил той може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците, според данни на Световната здравна организация (СЗО).