Лоза Стоянова: Най-лозарската община на територията на Бургаска област продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути
Най-лозарската община на територията на Бургаска област все още продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат. Това каза в интервю за радио„Фокус” – Бургас Лоза Стоянова, директор на областната структура на Изпълнителната Агенция по лозата и виното. Тя посочи, че площите с винени лозя на територията на Бургаска област, по данни на Информационната система на Изпълнителна агенция по лозата и виното, са 9 446,7 хектара. На територията на областта са засадени 48 винени сорта, като от тях основните са Мускат Отонел, 14 193дка, което е близо 15% от лозовите насаждения; Шардоне- 6 799дк, което изразено в % това е 7,20%; Димят- 11 015дка, или 11,71% от лозовите насаждения; Юни блан- 5 713дка, което е 6% от насажденията; Мискет червен- 13 699 дка или 14,57% от общата площ; Совиньон блан- 1 634дка, което прави 1,74%; Мерло-7 791 дка или 8,29%; Каберне Совиньон – 9 450дка, което е 10,05%; Памид- 10 086дка, което 10,73%; Сира и Пино ноар, с по-около 1 000 дка, което е над 1% от общата площ. За областта съотношението на бели към червени винени сортове все още се запазва 2:1.
По общини площите на винените лозя са както следва: Айтос – 873 хектара; Бургас – 610,6 ха; Камено – 424 ха; Карнобат -1485 ха; Малко Търново-15,5 ха; Несебър – 415,5 ха; Поморие – 1864 ха; Приморско – 0 ха; Руен – 543,6 ха; Созопол – 351 ха; Средец – 258 ха; Сунгурларе – 2586 ха и Царево – 20,52 ха. „Посочените цифри показват, че най-лозарската община на територията на Бургаска област все още продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат“, посочи Стоянова.

Тя допълни, че винарските изби и заводи произвеждат вина от всички винени сортове, засадени на територията на областта, но те саразлични категории вина. „Една малка част от произведените вина, около1% от реколта 2013г., са от категория вина със защитено наименование за произход(ЗНП), това е най-високата категория вино. Около 2% са сортови вина без Защитено наименование за произход и защитено географско указание(ЗГУ). Най-произвежданата категория вина, 48%, са тези от категория със ЗГУ „Тракийска низина“. Вината без ЗНП и ЗГУ са 49% и това е най-ниската категория вина“, обясни тя. Голяма част от тях е с направление дестилация за производство на винено дестилатна спиртна напитка- гроздова ракия, допълни Стоянова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА