Ловци предлагат разработване на национална програма за борба с хищниците

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

През отминалия ловен сезон не е изпълнен планът  за ограничаване бройките на хищниците – 72 % изпълнение при чакала и 53 % при лисицата. Отстрелът на дива свиня е изпълнен на почти 71 %, на фазан – 46 %. Това стана ясно от годишното отчетно събрание  на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сидер войвода” в Горна Оряховица, в което членуват и ловци от Лясковската община, съобщиха от СЛРБ.

„Трябва да се започне реална и ефективна борба с хищниците. Този проблем не може да бъде решен на местно или регионално ниво. Борбата с хищниците, за да има някакъв ефект, трябва да бъде поставена като национален приоритет. Затова предложението е да се разработи и приеме национална програма за борба с хищните диви животни и птици. За разлика от дивата свиня, през отчетния период само две дружини са провели групов лов за отстрел на хищници. Най-добри са резултатите на ловците от с. Крушето, с. Горски долен Тръмбеш, с. Стрелец, с. Поликраище.“, коментира се на събранието.

Разселването на фазани не дава очакваните резултати заради хищниците

Балчик, разселване, Agrozona.bgДруг основен обект на лов за дружините е фазанът. През отминалия сезон най-добри в лова на този пернат дивеч бяха дружините в гр. Долна Оряховица, 25-та и 26-та в Горна Оряховица, в гр. Лясковец. За да се увеличи популацията на този дивеч, се обръща сериозно внимание на разселването.

Всяка година сдружението купува, доотглежда и обогатява ловните си полета с над 2000 птици при предвидени 500. Това би трябвало да означава, че в ловностопанските райони фазаните са в изобилие. Но отчетените отстреляни 400 птици говорят за нисък запас. Причините са в наличието на много космати и пернати хищници и в загубения инстинкт за самосъхранение при разселваните птици. Много средства и усилия се влагат за запазването на популацията на този дивеч, но на практика не се получават желаните резултати заради хищниците, които се хранят с тях.

Сдружението допринася и за рибното богатство в р. Янтра

Затова, според финансовите си възможности, то прави необходимото за увеличаването на рибните запаси. Миналата година са закупени и разселени около 9000 малки шаранчета, които обогатяват рибното богатство в р. Янтра и Стара река, в старите речни корита и  язовирите на територията на двете общини.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама