Променят рецептите на някои храни заради липсата на суровини

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Потребителите трябва да правят информиран избор, настояват от сдружение „Храни и напитки България“

Дефицитът на някои суровини за производството на храни бе основна тема на срещата между сдружение “Храни и напитки България” и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ. Липсата на суровини заради прекъснатите вериги поради конфликта в Украйна обаче може да доведе до много по-сериозни проблеми за хранително-вкусовата промишленост.

Представителите на едни от най-големите международни компании, които произвеждат част от продуктите си в България, изказаха своите притеснения във връзка с необходимостта от промяна на някои рецептури на произвежданите храни чрез замяна на едни суровини с други и свързаната с това необходимост от адекватен начин за информиране на потребителите.

В много държави членки на ЕС вече се предприемат национални мерки за разрешаване на казуси, свързани с етикетирането на храните, без това да ограничи потребителите в правото им на информиран избор. В тази връзка бе взето решение представителите на сдружението да внесат конкретни предложения, които да бъдат обсъдени и, ако бъдат одобрени, да са основа, която да подпомогне производителите на храни в момент на несигурност на пазара на суровини.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА