Растителен фермент, който лекува тумори и други заболявания, е представен на Фестивала на лимеца и живите храни, който се проведе във Велико Търново, предава общинско радио “Велико Търново”. Технологията за получаването му е представена от Емил Елмазов – председател на Съюза на билкарите. Той е обяснил, че в резервата “Билкария” в Габровския Балкан са доразвили теорията на руския учен Болотов и за пръв път в света е проведена програма със закупени пет млечни животни, които са консумирали единствено произведените в резервата овес, ечемик, билки и лимец, който е до 40% от храната им. Според технологията на Болотов се получава суроватка и от нея чрез заквасване на зелени стръкове от лимец в периода с най-високо съдържание на хлорофил, се получава изключително ценен лечебен фермент. По този начин е процедирано и с други билки – котешка стъпка, червена детелина и джоджен. По думите на Елмазов това е бъдещето в народната фитотерапия и занапред много от лековете в нея ще се приготвят на принципа на ферментите. Според него тези нови продукти ще привлекат вниманието към себе си в близките пет-десет години. Той посочва, че новият продукт е в период на технологични изследвания и вероятно ще бъде регистриран като хранителна добавка растителен фермент „Билкария”.
По време на третия Фестивал на лимеца производители и търговци на лимец, както и почитатели на здравословното хранене са обсъдили възможността за създаване на електронна карта на районите, където се отглежда древната зърнена култура. Ако това стане факт, биха се улеснили търговци и всички, заинтересувани от производството й.