Купуваме по- евтино свинско и пилешко спрямо година по- рано

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Спадът на цените у нас е с до 4%

 

От юни насам българските цени на свинското месо се движат под равнището, отчетено през  същия период на 2019 г., като намалението е с 3,1- 3,8%. За сравнение средната цена в рамките на ЕС през втората седмица на август е с 15,6% по- ниска от установената за същия период на предходната година, показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

Цените на тон кланично тегло на свинското месо през идните месеци е вероятно да се задържат близо до отчетеното през юли равнище. Свиването на потребителското търсене в страната, до голяма степен повлияно от ограничената дейност в туризма, ще поддържа цените около средното им ниво за периода 2017-2019 г. – между 3700-3750 лв./тон.

НСИ, пазар, Agrozona.bgКолко загубихме заради АЧС?

В изследване на САРА за измерване загубите от Африканската чума при свинете само за 2019 г. се установява, че преките загуби в сектора измерени в паричен еквивалент в свиневъдството възлизат на 3,2%. Отделно от тях има загуби от пропуснати ползи, които се оценяват на 6,5%. Като цяло АЧС е довело до общи загуби в Брутната продукция от земеделие, възлизащи на 0,4%.

Леко увеличение в цените на говеждо и телешко

внос, говежко, Agrozona.bg

от 2019 г. и с 2,7 и 8,2% над средното за периода 2017- 2019 г. Очакваното задържане на високите ценови нива е резултат от ограниченото предлагане, характерно за летните месеци.

Прогнозното равнище на цените на едро на говеждото и телешкото месо през август и септември е с между 0,4% и 1,7% над нивото

Въпреки слабото покачване на цените  на пилешкото месо през юли спрямо предходния месец, те се задържат по-ниски от равнищата в началото на годината. Прогнозира се цените през следващите два месеца да са с 5-6% под нивата от 2019 г. и с до 7% по-ниски от средните за последните три години. Причините се коренят в намалението на цените на свинското месо и по- слабото потребителско търсене.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама