Круши и сливи реализират добра година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Спад отбелязват при производството на ябълки, праскови и малини

Производството на круши и сливи отбелязва ръст на годишна база, като добивите са съответно с 25,4% и 42,4% над отчетеното година по-рано, казват от земеделското министерство в специален анализ на трайните насаждения. Увеличението на реколтата е резултат както на реколтираните площи, така и на средните добиви от декар, обясняват експерти. Засега добитите количества от останалите наблюдавани трайни насаждения са в границите от 16,5% (при ябълките) до 43,5% (при десертните лозя) по-малко на годишна база.

При ябълките реколтирани са почти всички площи – 3490 ха, като от тях са набрани малко над 30,7 хил. тона продукция, което е спад с около 16%, анализират специалистите. При крушите са прибрани 492 ха от общо 604 с културата, като са събрани 2655 тона плодове. Ръстът при общото производство е с над 25%, а при средния добив – с над 12%, сочат анализите. 1/3 от площите, засадени със сливи, все още не са реколтирани. Прибрани са близо 8 хил. ха от общо 11139 ха с културата. Количеството на обраните сливи е 54 571 тона, като средният добив е нараснал с над 24% до 686 кг от декар. Общото количество на продукцията се е увеличило с над 42%, а реколтираните площи – с над 14%.

За праскови и малини тази година също не е силна. При прасковите от почти цялата прибрана продукция от над 3 хил. ха са събрани близо 21,8 хил. тона праскови. Анализите сочат, че площите с праскови са намалели с почти 1/3, а общото количество събрана продукция – с над 28%.

При малините реколтираните площи са намалели с близо 9%, достигайки до 1940 ха, като са произведени малко над 6 хил. тона, което е спад с близо 40%. Добивите от декар пък са се свили с над 33%. Според производители основните причини за тези показатели са климатът и сушата през активния сезон на растенията.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА