Изравнява се подпомагането по обвързаната подкрепа за сливи и десертното грозде

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Прилага се модулирана ставка в интервенциите за плодове

Съгласно решение на 49-тото Народно събрание се прилага модулиран размер на подпомагане за всички интервенции по отношение на производството на плодове и зеленчуци, както и в сектор животновъдство. Това заяви Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, МЗХ по време на Десетата национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ.

“Ние бяхме изключили плодовете от прилагането на модулираната ставка, тъй като считахме, че площите които са над 30 хектара не са толкова значими, за да може да се оправдае административната тежест от това прилагане, но следвайки решението на Комисията по земеделие, приложихме модулирана ставка в интервенцията за плодове”, допълни тя. 

“Това, за което най-много си говорихме с производителите на плодове през изминалата година и Кампания 2023 е за разликата в подпомагането между сливите и десертното грозде, поради което в предложението за изменение на Стратегическия план сливите и десертното грозде са изравнени в подпомагането, заедно с останалите плодове, така че и това предложение на сектора намери отражение в Стратегическия план”, заяви  Стоянова. 

Преразпределение на бюджет между Еко схемите

“Към настоящия момент има постигната договореност по отношение на преразпределението на бюджетите межу еко схемите, така че да можем да удовлетворим по-високия интерес на фермерите към определени еко схеми и те да получат очакваното си подпомагане”, сподели още Стоянова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА