Пазарът на млечни продукти е сред най-нестабилните от началото на кризата с Covid-19. Анализаторите очакват по-добри перспективи за млечни продукти, но и по-голяма несигурност.
“Вече има разведряване на пазара, но не изключвам ценова нестабилност до края на годината“, коментира Пат Клейтън, главен анализатор в AHDB пред fginsight.com, и допълни: «Имаше известно раздвижване на поръчките от заведенията за хранене, но сега то забави темпо. Очакваме ново увеличение, когато кръчмите и други по-малки заведения отново отворят врати.» По неговите думи продажбите в търговските вериги са значително по-силни в сравнение с тези през минали години.
Производството на мляко във Великобритания е с около 2% по-ниско в сравнение с година по-рано. Отчасти това се дължи на факта, че мандрите намалиха производството през март, април и май. По-късно през годината количествата може да се увеличат вследствие на повишението на търсенето.
Годишното производство на мляко в ЕС се очаква да бъде с приблизително 0,5% по-високо на годишна база, според очакванията на AHDB, като по-голямата част от този ръст ще се реализира в първите три месеца преди здравната криза.
Наблюденията на анализаторите показват, че мерките предприети от ЕС в помощ на млечния сектор заради коронавируса са имали незначителен ефект върху предлагането и търсенето.
На 16 юли цената на млякото на прах регистрира увеличение с 1,9% на Global Dairy Trade, като по-високите цени на млякото на прах надскочиха стойността на маслото. Разведряването на цените на млечните продукти не се отрази в стойността на млякото от големите индустриални ферми, като тази нагласа вероятно ще се запази и през юли. Производителите очакват повишение през август.