Краен срок: Утре приключва приемът по помощта за напояване

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Изплащат средствата на стопаните до края на ноември

Утре – 2 октомври т. г., приключва приемът на документи по схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г. Приемът по схемата бе отворен на 21 август.

Мярката е насочена към земеделски стопани, отглеждащи земеделски култури, чиято технология на производство изисква напояване. Схемата е утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Заявленията за подпомагане по образец се генерират от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и  ще се приемат в областните дирекции на ДФ ”Земеделие” (ОДЗ), отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП). Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Утвърденият бюджет от Управителният съвет на ДФЗ по схемата е 16 млн. лева, а държавната помощ ще компенсира до 80% от разходите, които стопаните са направили за напояване. Земеделските стопани, които могат да получат подпомагане, следва да имат сключен договор за 2023 г. с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“, сключен до 30.09.2023 г. вкл..

Доставчикът на услугата „Доставяне на вода за напояване“ има задължение до 30 октомври 2023 г. да предостави информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата „Доставяне на вода за напояване“, с посочен размер на извършеното плащане.

Срокът за изплащане на помощта е до 30 ноември 2023 г.

Субсидиите ще бъдат преведени след извършване на всички административни проверки, включително и на индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements