Kой уби най-голямата птица, живяла някога на земята

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Праисторическите хора са заподозрените виновници за изчезването на най-голямата птица, живяла някога на земята. До това заключение достигнаха учените, след като откриха костите на гигантския епиорнис, наричан още Слонска птица, на остров Мадагаскар. По тях имало следи от рязане, което сочи, че животното е ловувано за храна, разказва BBC, цитирана от ОфНюз.

Откритите останки са стари близо 10 хил. години. До сега се смяташе обаче, че първите хора са заселили острова преди 2 500 до 4000 години.

Това означава, че първите заселници на острова датират от най-малко 6 хил. години, посочва д-р Джеймс Хансфорд, учен от Лондонското зооложко общество.

Освен, че повдига въпроси за човешката история, откритието предполага различна теория за загубата на уникалната фауна на острова. Вместо да убият животните за кратък период от време, хората изглежда са живели с огромните птици хиляди години, преди те да изчезнат.

Хората са съжителствали със Слонската птица и с други изчезнали животни в рамките на 9 хил. год. Изглежда негативният ефект върху биологичното разнообразие не е бил голям, категоричен е д-р Хансфорд.

Преди хиляди ходини Слонската птица е била често срещана на Мадагаскар. Тя е тежала повече от половин тон и е била високи около 3 м. Яйцата ѝ са били по-големи дори от тези на някои динозаври.

Гигантските птици Aepyornis и Mullerornis са съжителствали с други забележителни животни като огромни лемури, също изчезнали.

dromornis_and_aepyornis_by_willemsvdmerwe-d8yqj4m

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements