CEO на водеща компания залага на изчезването на месната индустрия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Месната индустрия ще изчезне в рамките на следващите 15 години, смята основателят и изпълнителен директор на компанията „Невъзможни храни“ Патрик Браун. Той прави смелото изявление в интервю за CNBC, съобщават от Euromeatnews.

„Смятам, че хората все повече ще се обръщат към продуктите на растителна основа и  в рамките на следващите 15 години напълно ще заменят животински продукти в света на храните. Това е нашата мисия. Тази трансформация е неизбежна“, заяви той по време на интервюто.
Миналата година продажбите на животински протеин в САЩ възлизат на 50 милиарда долара, докато продуктите на растителна основа имат пазарна стойност от 760 милиона долара.

Продуктите на растителна основа са увеличили продажбите си тази година поради смущения, създадени във веригата на доставки поради разпространяващия се вирус COVID-19, но въпреки това те все още изостават от пазарния дял на месните продукти.

инвитро, месо, Agrozona.bgОт друга страна, експертите в хранително-вкусовата промишленост очакват по-големи смущения на пазара за изкуствено създадено месо, докато растителните протеинови продукти ще играят значителна роля през следващите 5 години. „Сигурен съм, че ще имаме допълнително увеличение на заместителите на месо. Проучванията показват, че замяната с веганско месо ще нарасне до 2025 г., но вярвам, че в дългосрочен план изкуствено създаденото месо ще разруши целия пазар. То все още се нуждае от по-силно потребителско и правно приемане. Но в крайна сметка пазарният дял на култивираното месо ще се увеличи значително, последван от органична, прясна и преработена храна “, споменава в интервю за EuroMeatNews Лоренц Рау, директор на търговския панаир в Ануга.

През 2019 г. проучване предсказа драматичен спад за месната индустрия през следващите 10 до 15 години

Основните констатации в доклада са рисуването на тъмен образ за настоящата хранителна индустрия, доминиран от класическия модел на земеделие. От икономическа гледна точка анализаторите очакват цената на съвременните храни и други продукти за прецизна ферментация да бъде поне 50% и до 80% по-ниски от тези на животинските продукти. С приходите на говеждото и млечните продукти в САЩ промишлеността и техните доставчици ще намалеят с поне 50% до 2030 г. и с близо 90% през 2035 г. Докладът предвижда още 70% спад в търговията на продукти от смляно говеждо месо и 30% спад в продажбата на пържоли.

Молекулярно създадена храна в лаборатории

“Настоящата индустриализирана система за животновъдство ще бъде заменена с модел ” Храна като софтуер “, при който храните се проектират от учени на молекулярно ниво и се качват в бази данни, които могат да бъдат достъпни от дизайнерите на храни навсякъде по света. Това ще доведе до в далеч по-разпространена, локализирана, стабилна и устойчива система за производство на храни.Съвременните храни ще бъдат по-евтини и превъзхождащи храните, произведени от животни. функционален атрибут “, се казва в доклада.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА