Копа-Коджека критикува забраната за използване на пестициди в ЕС, но предвижда добри реколти през 2015 г.

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Копа-Коджека алармира, че забраната на Европейския съюз за употреба на никотиноидни инсектициди нанася сериозни финансови загуби на европейското земеделие, а се очаква в бъдеще ситуацията да стане още по-сложна и да се стигне до загуба на много работни места, особено в селските райони. Това е показал анализ на най-голямата фермерска организация в Европейския съюз.  Забраната влезе в сила от декември миналата година, а България беше една от държавите, които гласуваха в полза на това решение.

„Площите засяти с рапица във Финландия са намалели през тази година, а фермерите са принудени да закриват производството си и да кършат растенията“, казва Арнауд Русо, председател на партията на производителите на маслодайни култури в Копа-Коджека. Той добавя, че в Германия, най-големият производител на рапица, добивите ще паднат с около 1 млн.т. до 5.27 млн.т. през следващата година заради спад в засетите площи и в добивите.

Много рискове

„Проблемът е, че няма алтернативни способи или инструменти за защита на културите, и растенията остават беззащитни за набезите на бълхите“, казва Русо. Удължаването на забраната за използване на неоникотиноидни инсектициди би означавало, че повече фермери ще се откажат от производство на маслодайни култури заради високия риск. Същите притеснения имат и фермерите в групата членове на Копа-Коджека, в която са производителите на зърнени култури. Според тях продуктите за растителна защита са от първа необходимост за постигане на максимални добиви, които да задоволят нарастващото търсене на храни.

Прогнозите на Копа-Коджека за добивите в ЕС

Въпреки тези предупреждения Копа-Коджека прогнозира сравнително скромен спад с 1.2% в общите площи засети с пшеница в ЕС и добиви от 147.3 млн. т. Въпреки, че тази прогноза е само с 9 млн.т. по-малка в сравнение с миналогодишната, тя би била четвъртата по големина постигната в ЕС. Прогнозата за добивите на рапица са за 22.08 млн.т., която би била втората по големина след тазгодишните 23.6 млн.т.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА