Копа-Коджека иска укрепване на инфраструктурата за складиране на зърно, след прогноза за рекордно производство през 2014/15 г.

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Според най-голямата европейската фермерска организация Копа-Коджека, транспортната инфраструктура и съоръженията за складиране на реколтата от зърнени и маслодайни култури в Европейския съюз не са добре изградени. В същото време организацията предупреди, че извеждането от употреба на някои продукти за растителна защита ще се отрази неблагоприятно върху развитието на земеделието.

В последния си доклад за производството на зърнени култури през стопанската 2014/15 г. Копа-Коджека прогнозира реколта от 317.7 млн.т., което е с 6.1% повече в сравнение с 299.4 млн.т. от миналата година. Общата реколта от маслодайни култури ще бъде 34.2 млн.т., с 12.6% повече в сравнение с 30.4 млн.т. Според председателя на работническата партия в Копа-Коджека, финландецът Макс Шулман, рекордното количество налага наличието на добра инфраструктура в целия ЕС така, че огромните количества да бъдат транспортирани и съхранявани по подходящ начин. Това налага да се направи ревизия на съществуващите съоръжения и да се определи къде е необходимо да бъдат направени подобрения. „Освен това трябва да сме сигурни, че европейските фермери разполагат с всички необходими средства да извършват дейността си, като семена на устойчиви култури, по-добри видове от дадени култури, изследвания и развити технологии, както и добри продукти за растителна защита. Извеждането от употреба на пестицидите се отразява неблагоприятно на сектора, а в същото време ние трябва да сме в състояние да увеличим производството, за да отговорим на нуждите от повече храна, които според експерти ще се увеличат с 60% до 2050 г.“, според Шулман.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама