През 2019 г. количеството събрано мляко в ЕС е нараснало с 0,4% на годишна база, което е най-ниският ръст от 2012 г. насам. Очаква се ръстът в производството през 2020 г. да бъде подобен, според прогнозата на Европейската комисия.
Годишният пролетен пик за събиране на мляко съвпада с пандемията от коронавируса. Ограничителните мерки биха могли да затруднят операторите от логистична гледна точка и да затруднят както събирането на млякото, така и доставките на фуражи. Също така липсата на работна сила може да доведе до предпочитание към производството на по-малко трудоемките млечни продукти.
Потреблението на сирене в ЕС през 2020 г. може да нарасне леко с 0,3% спрямо 2019 г. Износът ще продължи да се увеличава благодарение на търсенето на азиатските пазари, което ще доведе до цялостно увеличение на производството на сирене. Затварянето на ресторантите обаче се отрази на търсенето на висококачествени сирена, консумирани предимно извън дома.