Кога и как да приберем за зимата морковите, ряпата, цвеклото и другите кореноплоди? Това винаги е въпрос, който вълнува градинарите. Средата на есента е най-подходящото време за изваждането на всевъзможните кореноплоди, които гледаме в двора си. Въпреки, че има много видове, които попадат в тази категория, принципите на прибирането си приличат доста.
Важно е да направите прибирането преди или веднага след като зеленчуците пуснат малки коренчета. Ако ги задържите зеленчуците в земята по-дълго, те може да станат лесна плячка на гризачите и тогава ще се разделите с реколтата. С изваждането на зарзавата обаче не трябва да махате малките коренчета по тях, защото така ще стимулирате бързото им завяхване и набръчкване.
Има още един важен нюанс – времето и температурите в деня на прибирането на реколтата. Кореноплодите в никакъв случай не трябва да се изкопават в дъждовно време. Това не се отнася разбира се за случаите, когато ви трябват един – два моркова за супата. Ако целта е обаче прибирането на зеленчуците за зимата, трябва да издебнете за сухо време. В противен случай всички кореноплоди може да загинат.
Вадете зеленчуците внимателно
Главната цел е да не се повреди нежната кожица на зарзавата, защото такива кореноплоди няма да се съхраняват дълго. Затова е желателно да се вадят с вила, когато са кръгли като репите и цвеклото, а с лопата се вадят по-дългите като дайкона и морковите. След изваждането е важно да не се мият, а леко да се почистват от пръстта и да се изтриват със суха кърпа.
Също така, не слушайте съветите да оставите връхните листа още няколко дена. Счита се, че по този начин листата предават хранителни вещества на “корените”. В действителност, се оказва, обратното – кореноплодните губят тегло и полезни вещества в такъв случай. Дръжките на листата трябва да бъдат изрязани на 1 см.
Реколтата задължително трябва да се сортира в зависимост от предназначението. Кореноплодите с повредена кожица, чукнатите от лопатата, както и повредените от болести, които не влияят на хранителните качества, се заделят за преработка. Всички здрави зеленчуци се прибират за продължително съхранение.
Събраната реколта не трябва да се прехвърля веднага на хладно място, защото рязката промяна в температурата може да ги увреди. Ако нямате достатъчно място в мазата не забравяйте, че някои кореноплоди могат да презимуват в лехата. Студоустойчиви са ряпата дайкон, кореновия магданоз и морковите. При опасността от замръзвания е необходимо да се изрежат листата до 5 см височина. Да се разрохка почвата около растенията, а лехата да се мулчира с дебел слой торф или дървесни стърготини. Реколтата трябва да се извади до ранната пролет, докато не започнат отново да растат листата.
Срокове за прибиране
За да не закъснеете с прибирането на реколтата, трябва да следите внимателно за точния момент, когато да приберете цвеклото. Това е сравнително топлолюбива култура и трябва да се извади веднага след като нощните температури станат трайно 2-4°C. Преди трайното захлаждане се вади и ряпата, която ще се съхранява дълго.