Ако сами откъснете плодовете, ще платите по 1,50 лв за килограм
„Няма работна ръка. Никой не желае да се включи в прибирането на реколтата от череши. Трудът е непривлекателен, условията за работа и заплащането – също. Освен това по същото време е жътвата и други земеделски мероприятия, които са по-продължителни като време и по-скъпоплатени. Хората избират да се ангажират с тях и по този начин черешопроизводителите оставаме с вързани ръце“, коментира Светослав Дермански, който е общински съветник във Велико Търново и собственик на 42 декара биостопанство край Дебелец пред „Борба“.
Затова стопанинът е открил вариант за реализация на продукцията от неговите градини – дава възможност на купувачите сами да влязат в овошките и да си наберат желаното количество. По този начин се освобождава от отговорността да търси берачи и предоставя опцията на клиентите да изберат най-хубавите и узрели червени плодове.
Производителите на череши са в задънена улица и са принудени да търсят компромисни решения, за да излязат на печалба. Овощарите пресмятат, че по-изгодно би било да оставят сладките плодове по дърветата, тъй като берачите искат твърде високо заплащане за труда си, а в същото време изкупната цена на черешите е незадоволителна. Стопаните настояват за подкрепа от страна на държавата, защото според тях браншът е пренебрегван от години и това отблъсква младите, които имат желание да се занимават с овощарство.
Продажната цена при бране от страна на клиента е 1,50 лв./кг, с 50 ст над цената от 2021 г. Изкупната цена на черешата за преработка пък се движи в диапазона 1,20 – 2 лв./кг.