Производител : Все повече хора купуват ягоди директно от полето

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Честите и обилни валежи затрудняват сезона за производителите на малини и ягоди

Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница пред БНР.

Средният добив е по-нисък от миналата година – с около 200 килограма на декар, уточнява той.

В Североизточна България е имало добро търсене на ягоди – както за пряка консумация, така и за преработка. Хашимов определя цените като задоволителни.

Късни слани и дъждовна година са двата фактора, които определят добива и рентабилността в производството на ягоди, подчертава Айхан Хашимов.

“Все още сме на открито. Не сме на оранжерийно производство. Забелязваме тенденцията, че доста хора искат направо от полето да си купят ягодите. Хора, които сами си правят сладка и компоти”, разказва производителят от Лозница. По думите му желаещите да си закупят плодовете директно от полето през последните години стават все повече.

Принуждаваме се да наемаме цели групи от други райони на България, казва Хашимов относно недостига на работна ръка за прибиране на продукцията.

“В момента сме в неведение. Не можем да планираме бъдещето. В язовир “Бели Лом” водата намалява”, споделя със загриженост производителят.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама