Китайската война с фините прахови частици показа опасен страничен ефект

Агрозона
Агрозона
5 Минути

Когато Китай обяви война на замърсяването, след като смогът достигна дори върховете на небостъргачите, и това бе голяма и прогресивна стъпка. Но едно ново проучване, публикувано в PNAS, показа, че този ход има един неочакван недостатък.

Официалният план за действие на Китай за справяне с проблемите със замърсяването стартира през 2013 г. и оттогава вследствие на драстичния контрол на замърсяването на въздуха в страната се получи и съответно забелебим ефект – концентрациите на вредните частици PM 2,5 в Източен Китай намаляха с почти 40%, според съобщение от сайта на Харвард.

За съжаление се случи не само това, разказва Питър Докрил (Peter Dockrill) в ScienceAlert, цитиран от ОфНюз.

Според новото проучване, в същия период от 2013-2017 г. Китай е успял да намали фините атмосферни прахови частици РМ 2,5 (които са с диаметър под 2,5 микрона, което ги прави опасни за белите дробове), но всъщност се е увеличил друг източник на вредно замърсяване на въздуха – озон.

Докато често чуваме, че озонът е нещо, което е много необходимо в горните слоеве на атмосферата, но близо до повърхността на земята е опасен за хората. Замърсяването с озон е сериозна заплаха за човешкото здраве и околната среда. То е свързано с потискане на белодробните функции и повишени респираторни симптоми.

С помощта на нова мрежа от над 1000 станции за мониторинг на качеството на въздуха в Китай, изследователи от Харвардския университет и китайския Университет за информационни науки и технологии (NUIST) в Нанкин откриха, че замърсяването с озон близо до повърхността на земята нараства, особено в големите мегаполиси в Китай като Пекин и Шанхай.

Що се отнася до причините за повишаването на нивата на озона, изследователите твърдят, че това е пряко свързано със съответното намаляване на замърсяването с ПМ 2,5, тъй като тези частици действат като гъба за химичните вещества, наречени хидроперокси радикали, които подпомагат производството на озон.

Сега, когато в китайския въздух има по-малко фини частици, които да поглъщат тези хидроперокси радикали, производството на озон нараства.

“В китайските градове имаше толкова много прахови частици, че се забави производството на озон”, коментира професорът по атмосферна химия Даниел Джейкъб (Daniel Jacob) от Харвардската школа по инженерство и приложни науки (SEAS).

“Не сме забелязали да се случва това никъде другаде, защото никоя друга страна не е успяла толкова бързо да намали емисиите на прахови частици. Китай направи това, което отне 30 години в САЩ, за четири години”.

Що се отнася до това как да се преодолее този прилив на озон, изследователите препоръчват Китай да разработи нова система за контрол на замърсяването, за да намали летливите органични съединения (volatile organic compounds – VOCs) и азотните оксиди (NOx).

За разлика от други замърсители, изпускани директно от източниците си, като серен диоксид или олово, озонът е вторичен замърсител. Образува се в атмосферата чрез химични реакции между азотни оксиди, летливи органични съединения и слънчева светлина. Азотните оксиди произхождат от обичайните градски източници на замърсяване, но биогенните източници, като дърветата, всъщност са най-големият източник на летливи органични съединения, повече от промишлените източници и автомобилите.

Както VOCs, така и NOx се отделят от изгарянето на изкопаеми горива и докато са в изобилие в атмосферата на Китай, нивата на озона ще се повишават.

Накратко, усилията на Китай да ограничи замърсяването на въздуха е стъпка в правилната посока, но войната още не е приключила.

“Тъй като нивата на PM 2.5 продължават да падат, положението с озона ще продължи да се влошава”, отбелязва водещият автор на изследването, Кай Ли (Ke Li) от SEAS.

“Резултатите от това проучване показват, че са необходими допълнителни усилия за намаляване на емисиите на NOx и VOC, за да се спре прилива на озоновото замърсяване.”

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама