Китай премахва забраната за внос на испанско говеждо месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Забраната действа от 2000 г. заради случаи на „луда крава“

Китай ще премахне забраната за внос на испанско говеждо месо, след като вече почти 24 години тя действа. От 2000 г. Пекин наложи забрана на Европейския съюз да изнася продукти от говеждо месо поради появата на няколко случая на спонгиформна енцефалопатия по говедата или болестта на „луда крава“ в няколко членки на блока през същата година.

„Това е добра новина, особено за испанските фермери“, каза китайският външен министър Ван И на съвместна пресконференция с испанския си колега Хосе Мануел Албарес в Кордоба, Южна Испания.

Съобщението идва, след като през последните две седмици фермери в Испания участваха в протести заедно с останалите фермери в целия ЕС срещу тежките регулации, високите разходи и по-евтиния внос, които според тях ги карат да се борят да свързват двата края.

„Когато вземете предвид размера на китайския пазар, въздействието ще бъде изключително положително“, каза Албарес. “Това е мярка, която отдавна искаме и която е от полза за цялата провинция. Трудно е да се намери пазар като китайския”.

Уанг трябва да се срещне с испанския премиер Педро Санчес, преди да замине за Франция. Това е първото му посещение в Испания от шест години.

“Китай вижда Испания като добър и надежден партньор в Европейския съюз. Ние сме готови да работим заедно с Испания за развитие на двустранните отношения”, каза китайският министър.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА