Кипър премахва ДДС за месо и зеленчуци до 31 май 2024 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Кипър премахва ДДС за месо и зеленчуци като една от 17-те нови мерки за подпомагане на домакинствата и бизнеса за справяне с инфлацията и кризата с повишените разходи за живот, реши правителството. Всички те са остойностени и ще струват общо почти 200 млн. евро, предаде БНР.

Новият целеви пакет е насочен към “укрепване на социалната защита на уязвимите граждани и подкрепа на средната класа, далеч от популизма”, подчерта президентът Никос Христодулидис, обявявайки мерките.

11 от тях имат незабавен положителен ефект за потребителите. Останалите 6 целят в средносрочен план да се намерят трайни решения за намаляване на енергийните разходи и осигуряване на достъпни жилища.

Нулевата ставка на ДДС за месо и зеленчуци ще действа от 1 декември до 31 май догодина. Тези продукти се добавят към 9-те групи стоки, за които данъкът вече бе премахнат. Пресните зеленчуци отбелязаха рекордното поскъпване за септември – с 46%.

В сила от 1 ноември до края на февруари е стъпаловидно субсидиране на разходите за електроенергия, в зависимост от месечното потребление. Облекчението ще обхване почти 430 000 домакинства и 106 000 фирми.

В същия 4-месечен период моторните горива ще са с намален акциз – с 8,3 цента на литър.

Безвъзмездна помощ от 1000 евро ще се предоставя за инсталиране на соларни панели в малки и средни къщи.

Нови жилищни планове предвиждат субсидии до 50 000 евро и облекчения за млади двойки и семейства с ниски доходи.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА