Картофите са любима храна на малки и големи. Те съдържат много добри хранителни вещества, но имат и минуси, а именно високото съдържание на нишесте. Нишестето е въглехидрат, който е известен като вещество от което се пълнее. Пазара създаде решение и за това. А именно картофи с по-малко въглехидрати.
Картофите с ниско съдържание на нишесте получават вниманието на всеки потребител. През последните години са въведени редица сортове, които са с по-ниско съдържание на нежеланата съставка, спрямо конвенционалните картофи. Още през 2015 г. европейска фирма представи нов сорт картоф, който съдържа естествено бавно храносмилателни въглехидрати. Средно картофът тежи 150 г и съдържа 70 калории, докато обикновеният може да съдържа до 100 калории. Новият сорт е резултат от естествено кръстосани, съществуващи вече сортове.
Шотландска компания също представи нов сорт картофи през 2015 г. Освен ниско въглехидратно съдържание, шотландския продукт е с благоприятно влияние за околната среда.
В Нова Зеландия пък, новият картоф с ниско съдържание на въглехидрати се превърна в тотален хит в рамките на няколко седмици. Той се отглежда в Холандия, като съчетава два съществуващи сорта – Agria и Rua. Именно те бяха избрани за кръстосване поради добрата им доходност, вид и вкус. Допълнително предимство е, че картофите съдържат 40% по-малко въглехидрати. Според президента на компанията все повече хора се спират на храни, които са по-леки и не предизвикват чувство за тежест и умора. Новият сорт е по-лесно смилаем и дава повече енергия.