Как се прави змейовски пелин

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Тази събота, 17-и декември, за 10-та поредна година в старозагорското село Змейово ще се проведе Празник на пелина. Началото е 11 ч. на площада пред читалището. Повече за тайните на пелина и за празника за “Агрозона” разказа кметът на селото Стоян Трифонов.

Основен поминък в годините назад в село Змейово, което е силно застъпено в годините назад. “Макар че откровено казано, в последните години останаха съвсем ограничени декари”. Все пак обаче традицията продължава и в селото се произвежда много хубаво грозде, от което се получава прочутата напитка змейовски пелин.

 

За читателите на “Агрозона” Стоян Трифонов разкри как се прави прословутиятзмейовски пелин: “Хубавият пелин става от хубаво, по-старо вино. По традиция се прави от миналогодишно отлежало вино в специални бъчви с по-голям отвор в горната част, през който да могат да се пускат китки от билката. Към виното се прибавят и много плодове и други билки, освен пелина. Традиционно в бъчвата се пускат парчета дюли, ябълки, зърна от  най-ароматното и узряло грозде. Прибавя се и жълт кантарион, както и други билки. Всеки произвежда пелина по подобна, но различна донякъде рецепта, защото в зависимост кой какво обича, се добавят различни аромати.”, казва кметът.

Празникът на пелина се организира в прослава на местния еликсир и в чест на местните майстори, казва кметът на селото. За 10-годишната си история събитието е привлякло много ценители както на пелиновото вино, така и на фолклора, тъй като празникът е съпътстван от богата фолклорна програма.

Основоположник на организираното производство на пелина е Стоян Найденов, който е членувал в Лозаро-винарската камара в Плевен. През 20-те-30-те години на миналия век той е бил кмет и виден общественик в селото. Той донася рецепта за сладко вино от Унгария. Благодарение на уменията си и на билката пелин, която вирее в землището на селото, нагажда рецептата и започва производство.

Конкурс за най-добър пелин

По време на празника се провежда конкурс за най-добър пелин. В него участват само местни майстори на виното. Тричленно жури присъжда няколко награди в различни категории.

Кметът на Змейово кани всички почитатели на пелина и народното творчество да посетят празника: “Пелин ще има за всеки. Имаме достатъчно производители”.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА