Въпреки че повечето хора не считат глухарчето за нещо повече от ливадно цвете или досаден плевел, това растение отдавна се използва в различни области на човешката дейност. Цялото растение на глухарчето – от корена до цвета, е годно за консумация и е полезно, докато цъфти, а когато узрее губи някои от полезните си свойства. Глухарчето има горчив вкус и напомня малко на цикорията. Но замисляли ли сте се някога, че можете да печелите пари и от тези цветя.
„Вино от глухарчета “ изобщо не е само красива писателска фраза, а съвсем истинска напитка, която отдавна се прави в Англия. Тези непретенциозни цветя растат в изобилие почти навсякъде, те имат много лечебни свойства, доста лесно е да се направи вино от тях и ако подходите правилно към събирането и обработката на суровините, резултатът ще бъде отличен, дори и да сте далеч от професионалното винопроизводство.
Има различни рецепти за приготвяне на сладко от цвета на глухарчето. Предлагаме ви една от тях. 2 шепи цвят от глухарче, набрани от чисто място се пускат в 1 л вода и се оставят да се варят 15 минути. Цветовете се изцеждат добре с ръце, след което течността се прецежда и към нея се прибавят 1 кг захар и 1 лимон – изчистен от кората и семките и нарязан на ситно.
Съдът се остава похлупен да престои до другия ден, когато по същото време тенджерата отново се поставя на котлона да заври и да покъкри още 10-15 минути. На следващия ден процедурата се повтаря, докато се получи консистенцията на обикновено плодово сладко – т. е. капка от него да запазва формата си и да не се разлива, ако се капне върху порцеланова чиния. Готовото сладко се налива в бурканчета и се съхранява в хладилник. От него се взима всяка сутрин на гладно по лъжичка, разтворена в малко вода.
Чаят от глухарче може да се приготви както от листа – за целта те трябва да бъдат изсушени, така и от цветовете – те също могат да бъдат изсушени добре.
Цветята и венчелистчетата на глухарчето могат да бъдат употребявани и за директна консумация, могат да се използват за украса на различни ястия, салати или десерти. .