Платото със сирена все по-често е част от изискани тържества и празнични вечери, наред с качественото ароматно вино.
За да е наистина добро представянето Ви като домакин, е добре да извадите сиренето от хладилника около час преди да го сервирате. Независимо от това колко е скъпо то, се нуждае от престой на стайна температура, за да може да разгърне изцяло вкусовете си.
Наред със сирената е добре да предложите на гостите си и разни други дребни нещица за похапване – добър избор са маслините, кисели краставички, нарязани на дребно, брускети, соленки. Все по-актуална е тенденцията да се предлага и сладко със сиреното, така че малки чинийки с домашно сладко или дори мед, може да разнообрази трапезата и да внесе по-нетрадиционна нотка във вкусовете.
Интересна комбинация се получава при комбиниране на сирене бри и орехи, така че ако сте подбрали този вид сирене, замислете се да сложите и купичка сурови орехи. Ако решите да правите тип коктейлни хапки – заложете на парче твърдо сирене и зрънце червено хрупкаво грозде, прободени с клечка за зъби. Крушата също се комбинира добре със сирена. Ако решите и тя да присъства, нарежете я непосредствено преди сервиране, за да не покафенее. За предпочитане е да се спрете на узряла, но не презряла круша, за да не се изцапат гостите Ви.