Как да си приготвим овощарски мехлем сами

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Няма да сгрешите, ако си купите овощарски мехлем от агроаптеките, но когато не сте успели не е проблем да си го приготвите и сами. За целта са необходими:

Колофон                 400 г

Мас (лой)                 40 г

Дървесна пепел    10 г

Восък                         20 г

Спирт                         80 г

На слаб огън стопявате колофона. Още докато не е станал горещ се прибавя мазнината и восъкът, за да не изгорят, после и пепелта. Когато сместа изстине, се сипва спиртът на малки порции при постоянно разбъркване. На студен камък или дъсчица капвате по капка, за да изпитате колко се размазва. Спиртът се добавя докато се постигне желаната твърдост, за да се размазва добре. Замазката  се съхранява в затворен съд. Ако установите, че се е втвърдила, отново я разтопете отново и добавете спирт, препоръчват агрономите от по-старото поколение.

Още за ползите от пепелта:

Дървената пепел е отличен калиев тор, не я хвърляйте

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА