Как да съхраним за по-дълго зелените зеленчуци

Когато купуваме листните зелени зеленчуци на пазарите и в магазините, те изглеждат толкова свежи и буйни. Само ден след като са прилежно прибрани в хладилника обаче, тази свежест съвсем изчезва. Ето няколко съвета, чрез които ще можем да запазим за по-дълго неувяхнали зеленчуците.
Изплакнете ги със студена вода
Първо премахнете всички ластици или връзки, изхвърлете ( или компостирайте ) наранените листа. Измийте всеки лист и или всяка част на продукта ръчно, като се стараете да почистите всяка гънка и да отстраните останалата почва.
Подсушете ги
Задължително трябва да подсушим зелените продукти. Това става най-добре, чрез салатена центрофуга, пише care2.com.н Може да се използва и памучна кърпа, като с нея съвсем леко и внимателно с потупвания подсушаваме зеленчуците. Не бива да забравям, че влагата е един от най-големите врагове на хрупкавата зеленина.
Съхранявайте правилно
След като продуктите са напълно сухи, поставете ги в голяма купа върху хартиено фолио или лека памучна кърпа. Това ще помогне да се предотврати навлизането на влага в листата, докато седят в хладилника. Покрийте плътно и го съхранявайте за една седмица на рафта или в чекмеджето.
Консумирайте ги по-скоро
И все пак каквото и да предприемем, зеленчуците просто увяхват. За това трябва да ги хапнем преди да са станали за боклука. Освен това избирайте продуктите спрямо тяхната трайност. Не забравяйте, че марулята, спанакът и т.н. имат нежни листа, които се нараняват лесно, за това е добре да се консумират в срок на седмица. Ако пък искаме витамини в здрава обвивка, може да се насочим към кореноплодните зеленчуци.