Как да разпознаваме фалшифицираните храни показаха експерти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

В световен мащаб се произвежда с 1/3 повече от храната, която ни е нужна

В световен мащаб се произвежда с 1/3 повече от храната, която ни е нужна, за да се храним три пъти на ден и за изхранване на населението на планетата. Същевременно почти 1 милиард души по света изпитват сериозен недостиг на храна. В България над милион и половина българи не могат да си позволят да се хранят редовно и здравословно. На този фон, само в България се разхищават 670 хиляди тона храна за една календарна година, каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова на хибридно събитие за ученици в рамките на “Дни на българското месо”.

Инициативата е на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и се проведе по време на специализираното изложение “Месомания” 2022, с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ “Земеделие”, съобщиха от АМБ.

В събитието се включиха ученици от различни професионални гимназии по хранително-вкусови технологии от цялата страна.  Те се обучаваха за “Фалшификации и измами с храни. Намаляване на загубата и разхищението на храни” от д-р Даниела Данаджикова от лаборатория “Алименти Омнилаб” – Пловдив и директорът на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова.

Д-р Данаджикова показа и обясни на бъдещите млади кулинари как да разпознават и да избягват злоупотребите с храни, възможностите за фалшифициране на храна или поднасянето на неточна или подвеждаща информация върху етикетите. Те научиха как правилно да разчитат срока на годност и каква е разликата между “Най-добър до” и “Използвай преди”. “Маркировка “Използвай преди” се поставя върху свежи продукти и такива, които имат съдържание на животински суровини.

Неразумно е и често не е безопасно за здравето да ги консумираме след отбелязания срок на годност”, поясниха лекторите. Според тях за всички останали храни – сухи, пакетирани, консервирани, трайността е по-дълга и ако няма нарушаване на опаковката и видими признаци на развала, то спокойно може такива продукти да бъдат включени в приготвянето на храна дори малко след посочения срок на годност.

Директорът на БХБ Цанка Миланова разговаря с младите хора по темата за разхищаването на храна. “Половината от количеството унищожена храна се дължи на нашите хранителни навици и на начина, по който планираме покупките си. Другата половина създават всички останали по веригата за производство и доставка на храна – ресторанти, кетъринг фирми, както и компаниите за преработка, които произвеждат повече и по-разнообразни храни в желанието си да задоволят потребността за избор на потребителите”, посочи Миланова.

По думите ѝ неизползваната храна най-често стига до сметището, където започва да гние и произвежда 8 процента от всички парникови газове, заради отделянето на метан, който е 21 пъти по-вреден от въглеродния диоксид, излизащ от ауспусите на автомобилите.

Миланова разясни как да се пазарува и да се съхраняват продуктите правилно, за да намалим разхищаването на храна и покани младите хора да бъдат доброволци в хранителната банка, която “спасява” неоползотворена храна и я прави полезна за хора в нужда.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА