Как да изберете качествено агнешко месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

6 полезни съвета, които няма да ви подведат

Агнешкото месо е любим продукт за Великден и Гергьовден, но как да познаете прясното и младото месо така, че да не развалите трапезата и празника си. Овнешкото месо (от животни от 1 до 3 години) има ярък червен цвят, отличава се с различно количество мазнина и наситени вкусови свойства.

Шилешкото месо (от животни от 3 месец до 1 година) има нежна консистенция, малко количество бяла мазнина и светлочервен цвят.

Агнешкото месо (от животни от 1 до 3 месеца) е най-нежното. В него практически не трябва да има мазнина, а цветът може да бъде от светлорозов до светлочервен оттенък.

 

Какво месо да купувате:

  • Колкото е по-бяла мазнина, толкова по-младо е животното, от което е добита. Цветът на месото трябва да е максимално равномерен;
  • Един от главните критерии за добро агнешко месо се явява еластичността на мръвките – при натиск то трябва да върне веднага формата си;
  • Ароматът на агнешкото месо трябва да бъде приятен и наситен;
  • Доброто агнешко месо винаги има едрозърнеста консистенция;
  • Мазнината на качественото агнешко месо трябва да е в минимално количество, като върху мръвката се забелязват само тънки пластове от нея;
  • Повърхността на агнешкото месо трябва да е блестяща и леко влажна.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА