„Кайсерован врат Тракия“ вече е в регистъра на ЕС за храни с традиционно специфичен характер

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейската комисия регистрира наименованието „Кайсерован врат Тракия“ (Kayserovan vrat Trakiya) като храна с традиционно специфичен характер. Това става ясно от специален регламент, публикуван от Комисията и наличен на сайта на Министерство на земеделето и храните.

Наименованието се придружава от обозначението „приготвен в съответствие с традициите на България“. Възражение срещу регистрацията на месния деликатес е подадено от Гърция. В него се казва, че част от Тракийския регион е разположена в южната ни съседка, затова наименованието “Кайсерован врат Тракия” ще накърни правото на гръцките производители да използват географското наименование “Тракия”. Постигнат е компромис към името на продукта да се добавя и надпис “приготвен в съответствие с традициите на България”. Турция също е подала възражение.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА