БАБХ: Кафявото набраздяване разваля домати и пипер

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

„В България няма открити растения и семена на домати и пипер, заразени с кафяво набраздяване по плодовете на доматите (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV)”, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това е изводът след направени от септември 2019 г. досега изследвания на 34 проби  от домати и пипер в Централната лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР). 9 проби семена на домати и 15 на пипер са от внос, останалите – от местно производство. Зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите не е установена.

Основните гостоприемници на ToBRFV са домат и пипер. При доматите симптомите варират в зависимост от сорта и включват хлороза, мозайка и петна по листната петура, некротични петна по стъблото, жълти или кафяви петна по плодовете. Те се деформират и имат неправилно узряване, което прави плода с лош търговски вид.

При пипер листните симптоми включват деформация, пожълтяване и мозайка по листата. Плодовете са деформирани, с жълти или кафяви области или зелени ивици. Симптомите много наподобяват и на други вирусни инфекции като тютюневата мозайка (TMV), доматената мозайка (ToMV) и други срещани у нас. Идентификацията се извършва само в лабораторни условия.

Вирусът се пренася със заразен посадъчен материал и чрез контакт. Може да остане в растителни остатъци и замърсена почва в продължение на месеци.

Пробовземането е една от мерките, заложени в Програмата за наблюдение на зеленчукови култури за карантинни вредители 2020 г. При съмнения за зараза от ToBRFV всеки производител трябва да се е обърне към инспекторите по растителна защита в Областните дирекции по безопасност на храните.

За да няма разпространение на тези вирус, движението на растения за засаждане на територията на Европейския съюз става задължително с фитосанитарен паспорт, издаден от фитосанитарните власти.

Всички партиди с растения за засаждане от зеленчуците, които се внасят в страната от трети държави, се придружават от фитосанитарен сертификат и преминават официален контрол на входния пункт. След проверката официалните фитосанитарни инспектори вземат и изпращат проби за лабораторен анализ в ЦЛКР.

След като вирусът бъде идентифициран в дадена зона се прилага комплекс от мерки, които да ограничат заразяването – унищожаване на заразени растения, прилагане на строги хигиенни мерки – ограничава се достъпа на хора, извършва се дезинфекция на машини, оборудване, повърхности и опаковъчен материал, подмяна на работното облекло, на всички плодове, събрани от мястото на производство се извършва почистване и дезинфекция, след прибиране на реколтата и почистване на оранжерията се извършва дезинфекция, включително тестване, за да се провери липсата на вируса в следващата култура.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА