Кафето е един от новите съюзници на човека в борбата с диабет втори тип. За това свидетелства новия обзорен документ, публикуван в научното списание Nutrition Reviews. Според него втората най-употребявана напитка в света след водата, с всяка изпита чашка намалява със 7% риска от развитието на неинсулинозависим диабет.
В материала, който е съставен въз основа на изводите от 30 научни изследвания, обхванали 1.2 млн. човека, се уточнява, че риска от развитие на диабет тип 2 се намалява със 7%, когато се употребява кафе с кофеин и с 6%, когато се консумира безкофеиново кафе. Когато се отчете, че при умерено потребление на напитката дневно се консумират от 3 до 5 чашки еспресо, намалението на риска от заболяване достига 30-35%.
Авторите на изследването са анализирали биохимическите свойства на кафето. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, дългосрочната употреба черната напитка може да намали окислителния стрес, свързан с многобройни неблагоприятни последствия за функционирането на органите в сърдечно-съдовата система и бъбреците. В документа се посочва също така, че редовната употреба на кафе може да намали нивото на противовъзпалителните маркери.
През 2016 г. Световната здравна организация извади кафето от списъка на възможните канцерогени. Счита се също така, че тази напитка намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер. Авторите на обзора обаче подчертават, че е необходимо да се направят нови продължителни изследвания, които да потвърдят защитната функция на кафето.