Къде най-много нарушават правилата рибарите?

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Акции на ИАРА из цялата страна

Акции на ИА „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) се провеждат в цялата страна. Инспектори от сектор „Рибарство и контрол Бургас“ заловиха нарушител, използващ харпун на язовир „Ясна поляна“, Бургаско. Съставени са два актаза установяване на административно нарушение по чл.35, ал.1, т.5 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури) и по чл.30, ал.3, т.1 от ЗРА за забранен язовир за риболов, определен със Заповед РД 09-89 /03.02.2022 т. 4.1 издадена от  Министерството на земеделието и храните. Уловената с харпуна риба е от вида шаран, с тегло 8,250 кг.

При друга проверка на служители на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол Бургас“ на язовир „Мандра“, бяха установени 3 броя мрежи, поставени в работно положение, с обща дължина 150 м. Мрежите са иззети за унищожаване. Уловената в тях риба от вида сребриста каракуда – 50 кг., е дарена на „Зоопарк Бургас“.

 

На яз. „Жребчево“ инспектори са извадили незаконни 600 м. мрежи

По подаден сигнал от любител риболовец в нощта на 24 срещу 25 август е извършена нощна проверка в акваторията на язовир „Жребчево“ от служител на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ Сливен и доброволен сътрудник в местностите „Пуркената река“ и „Кавалджиевия гьол“ под с. Паничерево, общ. Гурково. Открити и извадени от водата са 13 броя хрилни мрежи с обща дължина около 600 метра. Уловената в тях риба от видовете – платика – 40 кг., шаран – 4 кг., сребриста каракуда – 20 сг., речен костур – 3 кг. и сом – 2 кг., е върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.

 

Проверка на лодкостоянка Шабла

Инспектори на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ Добрич извършиха проверка на лодкостоянка Шабла. По време на проверката е установено, че товарен автомобил „Пежо експорт” превозващ 3 броя калкан с общо тегло 10 кг. не притежава лиценз за превоз на риба съгласно чл.165 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

 

В Приморско иззеха драга

При извършена рутинна проверка и наблюдение в тъмната част на денонощието, на пристанище Приморско е забелязана лодка с пасажер в нея, приближаваща кея. След акостиране на лодката и легитимиране от страна на контролните органи на ИАРА, е извършена проверка на борда на лодката. Открито е дънно тралиращо средство “драга”, с което лицето нарушава чл. 45а във връзка с чл. 35, Ал. 1 от Закона за рибарство и аквакултури. Уредът е иззет, а на нарушителя е съставен акт.

 

На язовир „Александър Стамболийски“ е установен системен нарушител

Служители на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ Габрово извършиха проверка на язовир „Александър Стамболийски“. В хода на проверката в ранните часове на деня е направен опит да бъде спрян на черен път автомобил, излизащ от язовира с предполагаемо лице, извършващо незаконен риболов. Водачът на автомобила не се подчинява и блъска служебния автомобил на ИАРА, за да избяга. Нарушителят е последван по черен път, но успява да избяга. Намерени по пътя са изхвърлени чували с хрилни мрежи и риба в тях. Лицето е разпознато и е установено от компетентните органи. Същият е многократен нарушител и има влезли в сила и неплатени наказателни постановления. Образувани са 2 (две) досъдебни производства. Спрямо него ще бъдат предприети всички мерки по ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури) и ЗМВР (Закон за министерството на вътрешните работи).Предстои оценка на щетите от застрахователната компания по служебния автомобил.

 

И по Дунав бракониерстват

Служители на ИАРА Свищов при сектор „Рибарство и контрол“ Велико Търново заловиха лице, извършващо стопански риболов на река Дунав при речен км. 555. Лицето не притежава удостоверение за стопански риболов. Съставен е АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) по чл.17,ал.1 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури).

 

 

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements