Къде и какво ловят БГ рибарите в топлите, летни дни?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Къде и какво ловят българските рибари в горещите августовски дни, кои са предпочитаните места за риболов и успешните риболовни техники, които водят до успех и слука, разкри НЛРС-СЛРБ.

Бели риби от „тежка категория“ осмислят усилията на спи­нингисти с лодки (или проходилки) към 23 август на “яз. Искър” но това си е бонус. Чува се и за хващани шарани от базирани по бреговете биваци на шаранджии. Все пак обичайният улов е от платики, това е основната риба за фидеристи и плувкаджии. Даже с фи­дерни въдици провеждат и резултатен нощен риболов на Шипо­чанския залив. Излизат платики от всякаква големина – от 200 г докъм килограм.

Няколко сома са уловени през последните седмица-две от тро­лингисти с лодки и това е оптимистичната новина от язовир “Цонево”. От брега рибарите се жалват. Не стига, че нивото спада от дълго време, ами и по крайбрежието е пълно с водорасли, които за­трудняват боравенето с въдици. Все пак от мирните риби може да се разчита на някоя бабушка, морунаш, платика. С фидерни въдици е по-уместно да се работи, понеже се постига дистанция.

В най-отпускарския месец август по-ценните риби тотално из­лязоха от играта на язовир “Доспат”. Отдавна не се чува да хващат пъстърви, но това все пак е нормално за разгара на лятото. Сега забавления стават предимно с бабушки. По вечерно време се активизират и костури, но са преобладаващо дребни. В плитководието пък се настаниха трайно слънчаци и популацията им тревожно бързо расте. С тях обаче никой не желае да се занимава.

Каракудата е била и си остава основен улов през последните години на язовир “Тракиец”. Към 23 август фидеристи са правили силен ри­болов на Николовския ръкав, като в живарниците освен кара­куди са попадали и бабушки. Най-добре рибите са вземали на ранина, преди на настъпят горещините. С напредване на деня активността спада. Откъм хищници засега няма нищо интересно. В язовира има прилична популация от бели риби, но не са добро­намерени към рибарите.

На популярния водоем – Тараторското езеро, в околностите на софийскито село Габра ловят толстолоби с въдици на плувка и обичайната тапа. Това е традиционен риболов там през лятото и се практикува от мнозина. От показани в социалните мрежи снимки се виждат хванати риби от порядъка на 15-20 кг. С дънни въдици залагат за шарани и най-търпеливите имат резултати. Чува се и за хва­щани сомове там.

Изненадващо силен риболов с пълни живарници със скобари правят по река Струма в Благоевградско. Утвърдената тактика е с регулярно захранване с хлебни топки и подаване на „снежинка“ (хлебна троха) за стръв. В голямата си част рибите са от средна големина около и над половинка, тупалките от кило ще се появят като заесени. Топ дестинациите по реката са известни: при Бело поле, на Монца, при Железница, Симитли, Крупник. Ако скоба­рите ги няма, винаги може да се разчита на алтернативен улов – кефали, мрени, морунаши. Даже и каракуди ловят в по-дълбоки вирове.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements