68 килограма млечни продукти с изтекъл срок на годност в заведенията за обществено хранене в курортите край Варна е бракувала Областната дирекция за безопасност на храните през последния месец.
Необявяване на алергени в менюто, храни с изтекъл срок, неправилно съхраняване на животински продукти са сред най-честите нарушения, които са установили инспекторите на Областна дирекция по безопасност на храните от началото на интензивните им проверки в курортите.
Извършените инспекции на обекти за обществено хранене от първи юни до първи юли са общо 246. Вследствие са съставени общо 5 акта и 53 предписания.
Извършени са и 157 проверки в обекти за хранене, където са обслужвани групи от деца, посещаващи детски лагер или друго организирано мероприятие. Отчетено е, че в редица случаи не се спазва наредбата, която указва точно какви храни трябва да се използват за приготвяне на детско меню.