Известен фермер от Швейцария показва пред МЗХГ как се правят алпийски сирена

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Швейцарският фермер Йоаким Аншо показа на български фермери как се прави алпийско сирене. Демонстрацията се провежда днес и утре във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско. Пред фермери от района швейцарецът прави меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко.

В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко. Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, съобщават организаторите.

Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в  сряда, 19 юли, на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите, където ще организира дегустации и продажби на два пъти на пазара – в 12 и 17 часа.

Проектът “Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d’Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години  работи във фермата, като отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.

Гледат 1000 овце от френската порода Лакон (Lacaune) – порода за мляко, доят в момента 750 овце. Имат 80 хектара в равнината, откъдето добиват само сено, и повече от 500 хектара пасища в планината на 1500-1700 метра надморска височина за лятна паша. Отглеждат и 50 млечни кози и 80 прасета. Преработват годишно 180‘000 литра овче мляко, 170‘000 литра краве мляко, които купуват от съседите, 10‘000 литра козе мляко. Всички млека са биологично сертифицирани.

Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две години в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство.

В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и т.н. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, също така изнасят някои от сирената в Европа и в Русия.

През 2013 година фермата Льо Сапале печели голямата награда Agroprix’2013.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА