Изследванията на останалите 4 сирена показват смес от овче и краве мляко
Тестовете в акредитирана международна лаборатория са направени след сигнали от потребители и са финансирани от “Сдружение за достъпна и качествена храна”. Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес.
Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко.
Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.
Част от потребителите купуват именно oвче сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.
БАБХ съобщи, че ще извърши проверка на четирите марки овче сирене
След като “Сдружение за достъпна и качествена храна“ съобщи резултатите от извършения анализ, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че ще извърши проверка по отношение на изнесената информация за установени отклонения в четири марки овче сирене, предлагани на българския пазар.
Компетентният орган се е свързал със сдружението и очаква да получи информация за производителите на сирената.
БАБХ ще извърши проверки в млекопреработвателните предприятия по отношение на вложените суровини, вкл. пробовземане.
В случай, че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите.