Швейцарската национална изследователска програма „Ползи и рискове от отглеждането на генно модифицирани култури” не откри доказателства за вреди върху здравето или околната среда породени от генетично модифицирани организми (ГМО). Според направеното изследване използването на Bt-царевица може да има положителни ефекти. Може да доведе до по-малко замърсяване на храните и фуражите от невро токсични и канцерогенни микотоксини. Откритите негативни ефекти от ГМО във всички случаи са свързани с лошите земеделски практики, генетичните модификации не играят роля в това отношение. „Всички индентифицирани негативни ефекти не са типични последствия от генните технологии, а се забелязват също и в конвенционалното или некомпетентно земеделие”. Доклада включва анализи на над 1 000 публикации, като 13 от 30 от изследванията са насочени конкретно към здравните и екологични ефекти от ГМО. Според проучването въз основа на дългогодишни наблюдения и много научни изследвания не могат да бъдат утвърдени негативни ефекти за здравето от комерсиалното използване на ГМ култури.
„Притесненията относно генно-технологии в селското стопанство са в противоречие с факта, че никоя от негативните последици за здравето на хората и околната храна не са се проявили”, се казва още в изследователската програма. Според направеното проучване от около една трета от интервюираните фермери в Швейцария биха отглеждали биотехнологични култури, ако това предлага решение на проблемите в земеделието (напр. устойчивост към болести). 23% от потребителите съзнателно са закупили ясно обозначен хляб, направен от Bt-царевица и не се отчита негативен ефект от продажбата на този хляб рамо до рамо с конвенционалните продукти. Напротив, общите продажби са по-високи, когато всичките три вида хляб, включително от Bt-царевица се предлагат – потребителите очевидно оценяват широкия асортимент от стоки. Дори ако по-голямата част от швейцарските потребители в момента са скептични към „ген храните”, 71% от потребителите искат свобода на избора и са против забраната за ГМ храни.