Какво се търси най-много от родната продукция
Предварителните данни за първите три месеца на 2021 г. сочат ръст на износа на пресни зеленчуци от 83% на годишна база, достигайки до 21,1 хил. тона, обобщават в оперативен анализ от земеделското министерство. По-умерено нараства експортът на пресни плодове – с 5,4%, като количествата се изчисляват на 15,1 хил. тона.
Най-голям принос за отчетения ръст на общия износ на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 2,8 хил. тона (83,1%), краставици и корнишони – 2,2 хил. тона (65,9%) и сладка царевица – с 1,1 хил. тона (над пет пъти).
Чувствително повече са и изнесените количества картофи, пиперки, патладжани, зеле, тикви и гъби – с между 20,8% и 86,4%. Експертите отбелязват, че впечатление прави многократното увеличение на експорта на марули и бобови зеленчуци (основно грах), макар като цяло той да остава сравнително малък.
Регистрираният износ на пресни плодове по това време на годината представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Изнесеното количество ябълки се свива с 65,9% на годишна база, докато при ягодите е налице ръст от 89,3%.
Вносът на плодове и зеленчуци също отбелязва ръст. Повишението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-големите доставки на домати (с 4,2 хил. тона или 20,1%) и краставици и корнишони (с 3,5 хил. тона
или 36,2%). Сериозно увеличение е налице и при импорта на пиперки, зеле, тикви, марули и патладжани – в рамките на 16,3% – 31,1%. От друга страна, вносът на картофи отбелязва спад от 29% (5,2 хил. тона), а доставените количества лукови зеленчуци и моркови са съответно с 8,6% и 13,7% по-малко.
При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 71 хил. тона (75,2% от целия внос на пресни плодове за периода), което е с 8,2% повече на годишна база. Около 13% заемат доставките на ябълки, за които е регистрирано намаление с 22,7%, до 12 хил. тона. Импортът на ягоди, грозде и круши нараства в границите от 12,1% до 57,4% спрямо първото тримесечие на 2020 г., а този на киви – намалява със 7,5%, отбелязват още от земеделското министерство.