Износът на захар от Европейския съюз ще надвиши вноса след 2017 г., когато отпадат квотите за захар като част от реформата на Общата селскостопанска политика в периода 2014-2020 г. Това предава Agra Europe. Въпреки това, отбелязват експертите, обемът на износа ще зависи от множество фактори, включително цените на суровината в ЕС на световните пазари, както и от цените за превоза, валутните курсове и от търсенето на изоглюкоза. По данни на Bunge, американска агропромишлена компания, износът от страните от ЕС след 2017 г. ще бъде между 2 млн. и 5 млн. тона. Според анализаторите цената на захарта трябва да падне поне до 450 евро или 621 долара, за да бъде производството изгодно в държавите от ЕС, а цената на световните пазари трябва да бъде поне 20 американски цента на 0.45 кг, за да бъдат стимулиран износът на захар от ЕС.
По данни на Европейската комисия през февруари месец тази година бялата захар в ЕС е струвала 629 евро на тон, което е с 0.3% повече в сравнение с януари, но с 14.8% по-малко в сравнение със същия месец през предходната година.
В момента фючърсите на захарта на стоковата борса в Ню Йорк са 458 долара за тон.
Ес е най-големият производител на захар в света, като той произвежда около 50% от общото количество в света. Въпреки това само 20% от тази захар се произвежда от захарно цвекло, а останалите 80% се произвеждат от захарна тръстика.