Износът на месо от ЕС се е повишил въпреки руското ембарго

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Износът на месо от Европейския съюз през първата половина на 2015 г. се е увеличил на годишна база, въпреки загубата на огромния руски пазар. Статистиката на Европейската комисия показва, че от януари до юни 2015 г. в трети страни са били доставени 2,47 млн.т. месо, включително живи животни. Това количество е с 57 хил.т. или 2,4% повече в сравнение с изнесеното за трети страни през първата половина на 2014 г. Приходите на търговците са се увеличили със 7% на годишна база.

Най-търсени на световния пазар са били говеждото и телешкото месо от ЕС, а най-често европейско месо е било доставяно в Ливан и Турция. Най-големи количества свинско месо са били изнасяни за Китай и Южна Корея. Целият износ на този вид месо се е увеличил с 4,2% годишно до 1,45 млн.т., а приходите са се повишили с 4,2% до 2,68 млрд. евро. Още повече се е увеличил износът на пилешко месо – с 6,8% до 1,04 млрд. евро. Високата средна цена на тон износ е причина за това развитие, като увеличението е от 1 370 евро/тон на 1 463 евро/тон.

Единствено износът на овнешко и козе месо се развива в негативен тренд. Износът е намалял с една четвърт до 29 хил.т., а приходите са паднали с почти една пета в сравнение с първото полугодие на 2014 г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements